• Hernia de disc – o urgenţă?

  Hernia de disc reprezintă rezultatul migrării sau alunecării discului pulpos la nivelul canalului medular, determinând compresia măduvei spinării, consecutiv acesteia instalându-se durerea, şchiopătura, paraplegia sau paralizia. În vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine se recomandă, pe lângă examinările de rutină (anamneză, examen clinic, biochimie sanguină, hemoleucogramă, biochimie urinara si urocultura dupa caz), un examen neurologic amănunţit (cu localizarea leziunii şi evaluarea propriocepţiei), dar şi examene paraclinice specifice (radiografie cu substanţă de contrast, RMN sau CT).  Astfel, gravitatea leziunilor va dicta abordarea terapeutică, intervenţia chirugicală fiind de prim interes în cazul pacienţilor cu deficit neurologic sever. Consider că instituirea tratamentului cu corticosteroizi la pacienţii paraplegici/paralizaţi, fără intervenţie chirugicală ulterioară este neadecvată. Pe de altă parte, în cazul în care se va interveni chirugical, acţiunea corticosteroizilor poate fi benefică, atâta timp cât administrarea acestora nu este îndelungată.

  În funcţie de localizare şi de cantitatea de material herniat, se poate opta pentru diverse abordări chirurgicale, precum: laminectomie, hemilaminectomie, minihemilaminectomie, pediculotomie etc.

  Trebuie menţionat faptul că succesul intervenţiei chirugicale se află în strânsă corelaţie cu momentul prezentării pacientului la consult (de preferat în primele 12-48 de ore de la apariţia semnelor clinice), timpul trecând în defavoarea animalului!

  În primele zile postoperator trebuie să acordam o atenţie sporită managementului durerii, restricţionarea mişcărilor, terapie medicamentoasă. Încă de la început putem face fizioterapie pentru recuperarea muşchilor în cazul atrofiei.

  Şansele ca recuprarea să fie completă diferă de la un caz la altul. Fiecare pacient reacţionează diferit, iar recuperarea se va realiza in timp.

  Dr. Andrei CĂLOIU

  Medic specialist animale companie

  Ortopedie-chirurgie

  SARMIVET- cabinet veterinar

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply