• Osteoartrită la câini

  Osteoartrită la câini

  Osteoartrita sau boala articulara degenerativa afecteaza articulatiile producand durere – apare frecvent la animalele mici si in general la animalele in varsta. artrita este o inflamatie a articulatiei care poate fi degenerativa sau de tip inflamatoriu.
  Osteoartrita este de departe cel mai comun tip de artrita intalnita in praxis, este o boala degenerativa si nu inflamatorie tocmai de aceea este denumita si boala degenerativa articulara (DJD) si consta in deteriorarea progresiva a cartilajului articular si producerea de osteofite in articulatiile mobile.

  OSTEOARTROZA

  Boala degenerativa articulara primara este reprezentata de degenerarea cartilajului articular fara alta cauza decat ruperea, uzarea cartilajului odata cu varsta. Boala evolueaza sau incepe prin pierderea matricei cartilajului si progreseaza spre fisura, eroziune a cartilajului, scleroza subcondrala, producere de osteofite si usoara inflamatie sinoviala.
  Boala degenerativa articulara secundara se dezvolta consecutiv unei boli existente ce afecteaza articulatia si structurile existente. Aceasta este probabil cel mai comun tip observat la animalele de companie. Cartilajul se rupe cand apare compresie sau forfecare de stres cauzand leziuni la nivel celular, se elibereaza catepsina care, la randul sau, induce pierderea de proteoglicani si apa acest lucru slabeste rezistenta cartilajului si lasa expus colagenul la fisuri, apoi ciclul se reia.

  Factori predispozanti ce duc la boala degenerativa articulara secundara pot fi congenitali (acondroplazia, hemartroza cronica, defecte posurale), evolutivi (osteochondritis dissecans, nonuniunea procesul anconal, displazia de sold, luxatiile cotului, radius curvus, defecte angulare) si dobanditi (afectarea suprafetei articulare care poate fi traumatica, fracturi ale suprafetei articulare, sechele post-inflamatorii – osteofite, leziuni ale structurilor articulare de suport – tendoane, ligamente, meniscuri, necroza septica – Legg-Calve-Perthes si neuropatii.
  Continuarea articolului o gasiti aici: www.veterinarul.ro

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply