• Ce trebuie să faci înainte de intervenţia chirugicala a animalului tău de companie?

  Ce trebuie să faci înainte de intervenţia chirugicala a animalului tău de companie?

  Am pregătit un ghid pentru proprietarii de animale util în cazul unei intervenţii chirurgicale. Mai jos vei găsi câteva sfaturi şi informaţii despre cum să pregăteşti animăluţul tău înainte de operaţie. În primul rând, vei avea nevoie de o programare pentru intervenţia chirurgicală. Urgenţele chirurgicale nu au nevoie de programare şi au întotdeauna prioritate! 

   

  Este important ca cel care se prezintă la clinică cu animalul să fie proprietarul acestuia şi să fi îndeplinit vârstă majoratului. Cu 12 ore înainte de operaţie animalul nu va mă fi hrănit, acesta având la discreţie doar apă de băut, până cu 2-3 ore înainte de programare. Motivul pentru care animalul nu are voie să mănânce înainte de operaţie este acela că sub efectul anesteziei poate vomita, existând riscul de a se îneca.

  Este recomandat ca pisicile să fie ţinute în casă în noaptea de dinanintea operaţiei pentru a le împiedica să caute mâncare în altă parte. Câinii vor fi plimbaţi înainte de a ajunge la clinică pentru a-şi face nevoile. Este bine ca înainte de orice intervenţie chirurgicală animalul să fie spălat pentru ca după operaţie următoarea îmbăiere poate avea loc după cel puţin 14 zile.

  Când ajungi la clinică vei avea ocazia de a discuta cu personalul clinicii toate preocupările pe care le ai cu privire la intervenţia chirurgicală, ţi se va explica procedura şi eventualele riscuri, vei lăsa datele tale de contact, vei fi informat asupra costului intervenţiei şi vei completa un formular de consimţământ.

  Va trebui să informezi personalul medical dacă animăluţul tău este în cursul unui tratament medicamentos anume sau dacă a mai fost supus vreunei intervenţii chirurgicale în trecut. Înainte de administrarea anestezicului animalului tău i se vor face nişte ţeste de sânge pentru a stabili dacă rinichii şi ficatul sau funcţionează normal. Este foarte important că aceste organe să funcţioneze corect pentru că ele sunt principalele organe care filtrează anestezicul folosit în timpul operaţiei. Animalele ale căror organe nu funcţionează corect vor prezenţa simptome abia atunci când afecţiunile sunt foarte grave. Administrarea anestezicelor animalelor cu probleme renale sau hepatice este foarte periculoasă pentru ele pentru că la scurt timp de la operaţie pot dezvoltă insuficiente hepatice sau renale, care pot fi fatale. În plus, sângele animalului tău va fi testat pentru depistarea anemiei, deshidratării, infecţiilor sau a timpului de coagulare şi eventualele parazitoze (dirofilaria..). Aceste ţeste sunt importante atât atunci când animalul este tânăr, dar mai ales atunci când acesta este în vârstă.

  Este important că la revenirea acasă să dai animalului o mâncare specială de recuperare post operatorie. Există în magazinele de specialitate un tip de mâncare specială cu aport nutritiv ridicat care se asimilează uşor şi grăbeşte refacerea animăluţul tău după o intervenţie chirurgicală.

  Pentru a proteja plagă rezultată în urmă operaţiei, medicul va recomada purtarea unui guler Elisabetan. Acesta trebuie să fie potrivit pentru dimensiunea animalului şi trebuie purtat până când firele de sutura de la nivelul pielii vor fi îndepărtate. În acest fel se previn complicaţiile postoperatorii şi infecţiile.

  Leave a reply →
 • Posted by tina iakas on 2 iunie 2014, 7:04

  Este o rusine ca in toata Romania nu exista o clinica adevarata de animale care inainte de o interventie medicala nu este capabila sa faca o radiografie ,ecografie,etc,sau in depistarea unor maladii sa nu se poata face o analiza a sangelui… Pentru asaceva trebuie sa mergem in Bulgaria sau in Ungaria. Romanii stiu numai sa fure ca sa se procopseasca…Ce natie de cacao suntem! Chiar ca mi-e rusine ca sunt roman si orice as face nu pot sa-mi schimb conditia…O tragedie sa locuiesti intr-o asemenea tara! Si pt oameni ,ca sa nu mai zic pt animale!

  Reply →
  • Posted by Dr.ANDREI CALOIU on 25 iunie 2014, 12:31
   in reply to tina iakas

   Draga Tina Iakas, pot sa inteleg acest punct de vedere, dar sunt si in Romania clinici unde poti sa faci o radiografie, o ecografie si analize de sange, inainte de operatii sau in cadrul unui control de rutina. Exista clinici unde doctorii lucreaza din pasiune si respect pentru animale si oameni, cu multa experienta si unde ei iti trateaza animalul ca pe propriul lor animal!
   Noi, la Sarmivet, spre exemplu, in laboratorul propriu oferim o parte din aceste servicii si speram ca pe viitor sa oferim toate serviciile pe care o clinica din strainatate le ofera.
   La ora actuala suntem printre putinele clinici sau cabinete din Romania in care interventiile chirurgicale se realizeaza conform standardelor din strainatate, am facut si facem operatii complicate: interventii la nivelul coloanei vetebrale, ruptura de ligament incrucisat se opereaza prin tehnica TTA, luxatii la nivel humeral sau la sold. Noi speram sa aducem medicina veterinara din Romania la un nivel de profesionalism cu care sa ne mandrim! O zi frumoasa!

   Reply →

Leave a reply

Cancel reply