• Recuperarea post operatorie în ruptura de ligamente încrucișate și menisc

  Pentru va asigura ca recuperarea post operatorie va fi completa trebuie respectate urmatoarele reguli: Primele 6-8 saptamani de la operatie sunt deosebit de importante in recuperare, este o perioada in care gradul de efort trebuie crescut gradual.

  Pe toata perioada recuperarii se vor evita:

  • suprafetele alunecoase
  • scarile
  • cainele nu va avea voie sa sara, sa alerge sau sa cada
  • va fi tinut in spatii cat mai mici si inchise
  • plimbarile se vor face doar in lesa, pe durate scurte la inceput si crescute gradual.

  In prima saptamana cainele va fi tinut in lesa, din scurt si va avea voie sa faca plimbari scurte de 5-10 minute cate doua sau trei in fiecare zi pentru necesitatile fiziologice.

  In aceasta perioada de recuperare cainele are tendinta de a folosi mai mult piciorul sanatos si de a-l feri pe cel operat, de aceea se recomanda sa fie plimbat in fiecare zi cu mers in forma cifrei “opt” pentru a transfera greutatea de pe un picior pe celalalt.

  In a doua pana la a patra saptamana puteti complica exercitiile de recuperare: indicat pentru optimizarea masei mulculare din zona afectata este util urmatorul exercitiu: cainele trebuie oprit din mers si trebuie sa i se spuna sa sada, atunci cand pozitia sezut este aproape efectuata el trebuie ridicat astfel incat sa foloseasca toata musculatura pentru a-si ridica greutatea.

  Incepand cu a patra saptamana va puteti plimba cainele pe strazi cu plan inclinat in sus si in jos determinandu-l sa-si foloseasca musculatatura trenului posterior din ce in ce mai mult. La inceput indicat este sa mergeti pe o panta cat mai lina, crescand treptat gradul de inclinare al pantei.

  Atentie la oboseala animalului el nu trebuie fortat, nu trebuie sa dea semne evidente de oboseala muculara, mai ales in fazele de inceput ale tratamentului post operator. Dupa primele opt saptamani cainele poate fi plimbat in apa pana la nivelul genunchiului sau, iar dupa cel putin 4 luni de la operatie poate fi lasat liber sa inoate. Uneori, poate fi nevoie de o perioada de recuperare post operatorie de pana la 6-8 luni.

   

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply